Matrak kıyafetleri Yeniçeri kıyafetlerinden yola çıkılarak Matrakcı Efkan ÇALIŞ tarafından tasarlanmıştır.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1914 yılında Sofyada Askeri Ateşe iken İstanbul ‘dan getirterek giyidiği ve tüm davetlileri hayran bıraktığı Yeniçeri kıyafeti Matrak Kıyafetlerinin şekillenmesi için ilham kaynağı teşkil etmiştir.
Kıyafetlerin genel adı Aba’dır.
Bölümleri ve Matrak sporunda kullanıldığı yerler;
Kartal Kanat : Atabey olan Eğitimcilerin Aba üzerine giydikleri kıyafettir.
Gömlek : Gömlek yakasız uzun kollu geleneksel kesimde olup Hakemlerin Matrak oyunu, Tomak oyunu ve Cenk Oyunlarını yönettikleri zaman giydikleri kıyafettir.
Aba: Tüm 12. san ve üzeri Matrak Eğitmenlerinin ortak kıyafetidir.
Kuşak: Sultan ve Atabeyler Siyah renkte kalın dolama kuşak giyerler . Dereceleri OK , YAY, KILIÇ figürleri ile ayrt edilir.
Aba Altı : Matrak eğitmenleri özel tasarlanan Aba altlarını giyerler.
Yelek: Kanatsız geleneksel yelek sporcular giyer.
Aba Altı: Diz kapağının altından bağlı kısa şalvar sporcular giyer.
Kolçak: 1.san derecesinden 9. dereceye kadar sporcuların sağ bileklerine takdıkları derecelerini gösteren kolçakdır. Renkleri sıra ile Beyaz, Beyaz Turkuvaz, Yeşil, Yeşil Turkuvaz, Kırmızı, Kırmızı Turkuvaz, Sarı, Sarı Turkuvaz ve Turkuvaz’dır. Bu giyeceğin korunmak için olanı Kılıç Kalkan oyununda giyilir.
Miğfer: Tüm Matrak yarışmalrında giyilen kafa koruyucu
Zırh: Kılıç Kalkan oyununda vücuda giyilen koruyucu elbise
Dizçek: Kılıç Kalkan oyununda dizlerin korunması için giyilen koruyucu malzeme
Matrak sporu Cenk oyunu yarışmalarında tutmayı engellemeyen yarım mücadele sporları eldiveni, bayan sporcularda göğüs koruyucu, erkek sporcularda kasık koruyucu gibi koruyucu malzemeler kullanılır.
Matrak eğitimleri ve yarışmalarında günmüzda kullanılan yeni tasarım olan Matrak, Kalkan, Tomak, Miğfer Aba ( Sporcu ve antrenör kıyafetleri ) Dizçek, Kolçak, Zırh, tahta Kılıç gibi tüm malzemeler Efkan ÇALIŞ tarafından bulunmuş ve Matrak sporunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.