Matrakcı Efkan ÇALIŞ spor hayatında benimsediği Türk sporu oluşturma idealini, 2008 yılında Matrak oyununu Türk kültürüne kazandırarak gerçekleştirmiştir. Yaptığı tarihi, kültürel, felsefi ve spor bilimi araştırmalarında Gazi Üniversitesi akademisyenlerinin desteğini alarak tamamen unutulmuş olan Matrak oyununun kural ve kaidelerini düzenlemiş ve bu sanatı spor haline getirip kurmuştur. Matrakcı Efkan ÇALIŞ Matrak sporu adı altında Tomak oyunu, Tulum Oyunu ve Cenk Oyunu gibi bir çok sanatı da Türk kültürüne kazandırmıştır.
Osmanlı İmparatorluğunda kılıç eğitimi ve kılıç tekniklerinin temeli olan Matrak oyunu Efkan ÇALIŞ’ın çalışmaları ile Türkiye’de Türk Kılıcı, Şemşir ve Yatağan Kılıcı, Hançer eğitimleri tekrar başlatılmştır. Kılıç eğitimi kalkan ile kullanımı, kalkansız kullanımı ve çift kılıç, hançer kullanım metotları Matrak sporu eğitimi içinde çalıştırılmaktadır.
Kurucu
Matrakcı Ath. Efkan ÇALIŞ
19. San
1973 Ankara doğumludur.
Anadolu Üniversitesi 2011 Satış Yönetimi-Ön lisans 2014 İşletme-(Onur Öğrencisi) Lisans Mezunudur
1988 yılında mücadele ve savunma sporlarına başladı.
1992 yılında mücadele sporlarına ara verdi.
2001 yılında Türk ata sporlarını incelemeye ve kendini bu alanda geliştirmeye başladı.
Türk tarihi, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri askeri yapılarını, geleneksel Türk Sporları ve Türk halk oyunlarını araştırdı. Gazi Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesinden akademisyenlerin yardımını aldı.
15 Ocak 2008 Cenk Sanatı Dünya Merkezi Derneği ve Cenk Sanatı’nı kurdu
05 Eylül 2008 Matrak Oyununu hayata geçirdi, kurdu
15 Aralık 2009 Tomak Oyununu hayata geçirdi, kurdu
08 Mart 2011 Muşt Zen- Osmanlı Yumruk sanatı ve Leked Kup- Osmanlı Tekme sanatlarını hayata geçirdi bu iki sanatı Cenk Oyunu eğitim yapısına dahil etti, kurdu
26 Ağustos 2012 tarihinde Türk Savunma Sanatı Hançer’i kurdu.
18 Mart 2015 tarihinde Türk savaş sanatı Tulum’u kurdu.
Matrak sporunu yurt dışında verdiği seminerlerle tanıttı.
16-17 Mart 2012, Almanya
09-10 Haziran 2012, Rusya
04-08 Temmuz 2012, Litvanya
Matrak sporunun eğitim ve yarışma metodalarında kullanılan tüm teknik kural ve kaideler Matrakçı Efkan ÇALIŞ’ın yoğun teknik çalışmaları ile hayat bulmuştur. Türkiyenin değişik illerinde Matrak sporunu tanıtmak için yaptığı tanıtım ve çalıştaylarda 5000 kişinin üzerinde çocuk genç ve yetişkini Matrak sporunda yarıştırmış ve aldığı geri bildirimler ile sağlam bir yapıya kavuşturmuştur.
Türk Ata Sporu Matrak’ın Hakem ve Antrenör kadrolarını yetiştirmeye devam eden Kurucu Matrakçı Efkan ÇALIŞ Matrak’ı tüm dünyada yapılan bir spor haline getirmek için çalışmalarına devam etmektedir.
Tarihi Osmanlı filmlerinde Danışman/Oyuncu/Kılıç ve Savaş Sahneleri Eğitmeni
“Bir milletin bekası kültürüne verdiği değer nispetindedir.”
Matrakçı Efkan ÇALIŞ
05324515372