Birinci Matrak Çalıştayı , Gazi Üniversitesi, 11 Kasım 2009
Uluslararası Herkes İçin Spor Kongresi, Herkes İçin Spor Federasyonu 2009, Kemer, Antalya
Matrakçı Nasuh’u Anma Sempozyumu- Gazi Üniversitesi, 2010,
Birinci Matrak Konferansı Kırıkkale Üniversitesi 2010,
İkinci Matrak Konferansı – Kırıkkale Üniversitesi 2011,
Matrak Türkiye Şampiyonası, 24-25 Aralık 2011, Ankara
Muhteşem Yüzyıl, Matrak sahneleri, Kılıç ve savaş sahneleri danışmanlık ve eğitim 2011-2012
Muhteşem Yüzyıl Kösem, Matrak sahneleri, Kılıç ve savaş sahneleri danışmanlık ve eğitim 2015
Matrak Konferansı, Hacettepe Üniversitesi, 2012,
Matrak Türkiye Şampiyonası, Geleneksel Spor dalları Federasyonu 10-14 Ekim 2012, Denizli
Avrupa Gençlik Çalıştayı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, 16-17 Mart 2012, Köln, Almanya
Geleneksel Herkes İçin Spor Oyunları, Herkes İçin Spor Federasyonu 14-22 Haziran 2012, Siauliai, Litvanya
Birinci Milletlerarası Matrak Teknik Semineri, 08-10 Haziran 2012, Saint Petersburg, Rusya
İkinci Milletlerarası Matrak Teknik Semineri, 22-28 Şubat 2013 Ankara, Türkiye
Üçüncü Milletlerarası Matrak Teknik Semineri, 23–24 Kasım 2013 Saint Petersburg, Rusya
Matrak Konferansı, Bülent Ecevit Üniversitesi, -2013, Zonguldak
Dördüncü Milletlerarası Matrak Teknik Semineri, 16-21 Haziran 2014 Manisa, Türkiye
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik kampları, 4000 gence Matrak eğitimi, 24 Haziran-05 Eylül 2014, Bolu, Kastamonu, Kırşehir, Adana
Matrakçı Nasuh Sempozyumu, Bilkent Üniversitesi, UNESCO 26 Kasım 2014, Ankara
Matrakçı Nasuh Sempozyumu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 24 Aralık 2014, İstanbul
Matrakçı Nasuh Sempozyumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 19 Aralık 2014, Topkapı Sarayı, İstanbul
Yetenek Avcısı Sporu yayma projesi, Türkiye geneli 20 il, Gençlik ve Spor Bakanlığı 2012-2015
Spor Her Yerde projesi, Türkiye geneli 15 il, Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2012-2015
Matrakçı Nasuh Minyatürleri Sergi ve Panel, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 7-12 Nisan 2015 Saraybosna, Mostar, Bosna Hersek
Birinci Unutulmuş Değerler Festivali 6-7 Haziran 2016 Kartepe Belediyesi, Kocaeli
Matrak Konferansı- Karabük Üniversitesi 6. Bilim Günleri 4 Mayıs 2015 Karabük
İkinci Unutulmuş Değerler Festivali 4-5 Haziran 2016 Kartepe Belediyesi, Kocaeli
MATRAK ÇALIŞTAYI GAZİ ÜNİVERSİTESİ - 2009
MATRAK ÇALIŞTAYI I. BÖLÜM YRD.DOÇ.DR. A ... paylaşan: basatabey
GAZİ MATRAK ÇALIŞTAYI II. BÖLÜM HIS BŞK.PROF.DR... ile basatabey
GAZİ MATRAK ÇALIŞTAYI III. BÖLÜM ADNAN... ile basatabey
GAZİ MATRAK ÇALIŞTAYI IV. BÖLÜM YRD.DOÇ.DR... ile basatabey
GAZİ ÇALIŞTAYI V. BÖLÜM MATRAK KURUCU EFKAN ÇALIŞ ile basatabey
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MATRAK KONFERANSI 4 MAYIS 2015 KARABÜK
FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ-2014
Matrakçı Nasuh’un ölümünün 450 yıl dönümünde bir kez daha saygı ve rahmetle anıldı.
Matrakçı Efkan Çalış’ın sunum ve Matrak sporu gösterisi yaptığı panelin
detayları aşağıdadır.
24 Aralık 2014 tarihinde İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde yapılan
sonrası Panel sonrası Fatih Sultan Mehmet Vakıf üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman Beyefendi ile Matrakçı Efkan Çalış tarihi ve kültürel bir sohbette bulunup Matrak sporunun gelişmesi için istişarelerde bulundu.
Kanuni Sultan Süleyman’ın matrak Oyunundaki ustalığı nedeniyle takdir belgesi verdiği, bulunduğu ortamda işi tez hallolsun diye berat çıkardığı Matrakçı Nasuh, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen panel ve sergiyle anıldı.
16.yy’da yaşamış minyatür sanatçısı, hattat, tarihçi, matematikçi, coğrafyacı, silahşor ve usta bir matrakçı: Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî, bilinen ismiyle Matrakçı Nasuh, tanınmasını sağladığı matrak oyunu ve kent minyatürleriyle konuşuldu. Panele Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. Prof. Dr. Abdülkadir Özcan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Betül Bilgin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Ali Nihat Kundak, Dünya Matrak Derneği Başkan Yardımcısı/Kurucu Efkan Çalış konuşmacı olarak katıldı. Panelde matrak oyununun ne olduğunu, Muhteşem yüzyıl, Osmanlı Tokadı gibi tarihi filmlerdeki matrak oyunu sahnelerine de danışmanlık yapan Efkan Çalış anlattı.
YENİÇERİLER MATRAKLA SAVAŞA HAZIRLANDI
Matrak kelimesinin Arapça mıtrak kelimesinden türediğini ve sopa anlamına geldiğini söyleyen Çalış, bu oyunun Memlükler zamanında askerlerin kılıç talimi yapması için geliştirildiğini ifade etti. 1517’de Nasuh tarafından Osmanlı’ya getirilen bu oyun kılıç ve kalkan talimi üzerine geliştirildi. Yeniçeriler bir tür savaş sporu olan matrakla cenklere hazırlandı. Kanuni Sultan Süleyman’ın bu oyundaki başarısı nedeniyle takdir belgesi verdiği Matrakçı Nasuh, Kanuni’nin nezdinde kıymetli bir şahsiyetti. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde matrak oyunundan bahsediyor ve IV. Murad’ın bu oyunda usta olduğundan söz ediyor.
19.yy’da kılıç kullanımının yasaklanması ve Yeniçeri ocağının kaldırılmasıyla matrak oyununun unutulduğunu söyleyen Çalış, 2008’den beri bu oyunun hem ülkemizde hem dünyada tanıtılması için çaba harcadığını söyledi. Yunanistan, Mısır ve Bosna Hersek gibi birkaç ülkede matrak oyununun bilindiğini dile getiren Çalış, “Bizden önce matrağı tescil ettirebilirler. İnşallah geç kalmayız” serzenişinde bulundu. Kurduğu matrak derneğiyle onlarca antrenör ve sporcu yetiştiren Çalış, birçok ülkede yarışmalara katıldı ve bu oyunun tanınmasını sağladı.
İstanbul’UN GÖRÜLDÜĞÜ EN ERKEN TARİHLİ MİNYATÜR
Matrakçı Nasuh’un kent minyatürlerinden oluşan sergide, İstanbul’un görüldüğü en erken tarihli minyatür de yer aldı. Öğr. Gör. Betül Bilgin, Nasuh’un minyatürlerinde kullandığı kent tasvirleri üzerinde teknik analizler yaptı. Konya, Eskişehir, Erzurum, Bitlis, Halep, Bağdat gibi birkaç kent minyatürü üzerinde dikkatli bakıldığında minyatürlerinde insan kullanmayan Nasuh’un tasvir ettiği bazı taşlar üzerinde insan yüzleri olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından Efkan Çalış, öğrencisiyle birlikte önce matrak oyununu ardından iple oynanan tomak oyununu gösterdi.
http://www.milliyet.com.tr/kanuni-nasuh-un-hayrani-iv-murad-matragin-istanbul-yerelhaber-542495/
TOPKAPI SARAYI ÇALIŞTAYI-2014
Topkapı Sarayı Babüsselam Konferans Salonu’nda gerçekleşen Matrakçı Nasuh paneli öncesinde, saray bahçesinde Matrak sunumu Matrak Sporu Kurucusu Efkan Çalış tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Beyefendiye ve katılımcılara yapıldı.
Gösteri sonrası Bakan bey Matrakçı Efkan Çalış ve Matrak sporcuları ile fotoğraf çekindi.
Bakan beyin yakın ilgi gösterdiği Matrak sunumu ve gösterisi keyifle izlendi. Panelin açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Müsteşarı Doç. Dr. Haluk Dursun yaptı.
Geniş katılımla gerçekleşen panelde, Nurhan Atasoy “Kanuni Devri Büyük Resim Ustası Matrakçı Nasuh”, Erhan Afyoncu ise “Matrakçı Nasuh’un Hayatı ve Tarihçiliği”ni anlattı. Katılımcılar tarafından ilgiyle izlenen panelde Topkapı Sarayı uzmanlarından Merve Çakır ve Zeynep Atbaş’ın sunumlarına da yer verildi.
TOPKAPI SARAYI MATRAKÇI NASUH PANELİ
19 ARALIK 2014/16:00
DUYURU VE DAVET
UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programı kapsamında Matrakçı Nasuh için 2014 yılı etkinlikleri devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Topkapı Sarayı Müzesi’nde Matrakçı Nasuh konulu bir panel düzenliyor.
Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. A. Halûk Dursun’un açılış konuşmasını yapacağı panelde Prof. Dr. Nurhan Atasoy “Kanuni Devri Büyük Resim Ustası Matrakçı Nasuh”, Prof. Dr. Erhan Afyoncu “Matrakçı Nasuh’un Hayatı ve Tarihçiliği” veTopkapı Sarayı Müzesi Elyazma Kütüphanesi Uzmanı Zeynep Atbaş “Matrakçı Nasuh’un Osmanlı Resim Sanatına Mirası: Topoğrafik Resimler” başlıklı birer sunum yapacaklar.
Topkapı Sarayı Babüsselam Konferans Salonu’nda gerçekleşecek panelin ardından Efkan Çalış ve Dünya Matrak Derneği temsilcileri tarafından bir de tarihi matrak oyunu gösterisi yapılacak.
Matrakçı Nasuh Paneli’ne katılmak isteyenler fatmamirik@hotmail.com mail adresine isimlerini bildirmek suretiyle kayıt yaptırarak katılabilirler.
http://www.halukdursun.com/index.php?lang=tr&page=10&anIIcat_2=12&anIIitm_2=205
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞTAYI-2014
Matrakçı Nasuhun 450 ölüm yıldönümü anısına UNESCO, Bilkent Üniversitesi ve Dünya Matrak Derneği işbirliği ile 27 Kasım 2014 de yaptığımız Matrakçı Nasuh Sempozyumunda daha önce bir kaç bilim adamı ve Matrakçı Efkan Çalış tarafından da belirtilen “Matrak oyununu Matrakçı Nasuh’un icat etmediği ” görüşü Matrakçı Efkan Çalış tarafından sempozyumda bildirildi.
Matrakçı Nasuh’un hayatı ve eserleri üzerine çalışma yapmış İstanbul Üniversitesi emekli profesörlerinden ünlü sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Bilkent Üniversitesi Edebiyat Fak. Prof. Dr. Nuran Tezcan, Oxford Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Zeynep Yürekli-Görkay, Michigan Üniversitesi Osmanlı tarihi profesörü Gottfried Hagen, Bilim tarihi Akademisyenleri Prof. Dr. Feza Günergun (İstanbul Üni.), Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan (Ankara Üni.) ve Prof. Dr. Yavuz Unat (Kastamonu Üni.) Alman akademisyen Dr. Walter Posch, Dr. Davut Erkan (29 Mayıs Üniversitesi ) ve Gazi Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Profesörü İsmail Hakkı Aksoyak tarafından Matrakçı Nasuh’un bu oyunu icat etmediğine dair Çalış tarafından ortaya atılan sav kabul görmüş ve Matrakçı Nasuh’un bu oyunu icat ettiğine dair bir itiraz olmamıştır. Böylece matrak oyunu ile ilgili tartışmalı bir konu daha açıklık kazanmış oldu.
Matrak oyununun mucidi belli olmayıp bugün yapılan Matrakçı Efkan Çalış tarafından spor olarak kurularak ortaya konan kural ve kaideler ve tekniklerle yapılan şeklini yukarıda adı geçen akademisyenlere Çalış tarafından bizzat sunuldu.
Sempozyumda yapılan sunum ve Matrak gösterisi sonunda Başta Prof. Dr. Nurhan Atasoy olmak üzere tüm yerli ve yabancı akademisyenlerin takdir ve tebrikleri alındı.
Sempozyumda ortaya çıkan Matrakçı Nasuh’a dair yeni bilgilere Matrakçı Efkan Çalış yazmış olduğu Osmanlı Cenk Sanatı Matrak adlı kitabımda yer vereceğini bildirdi.
Diğer taraftan Matrakçı Nasuh eğer kendisini Matrakçı olarak adlandırmamış olsa ve bu oyunda devrinin en iyisi olmasa ve yazmış olduğu kitaplara Matrakçı Nasuh adı ile imza atmamış olsaydı bugün Matrak oyununun tekrar kurulması ve yaşaması imkansız olabilirdi.
Sempozyum Resimleri.
https://www.facebook.com/efkan.calis/media_set?set=a.973063186041343.1073741854.100000130131652&type=1
MATRAK ÇALIŞTAYI, ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ-2013
MATRAK ÇALIŞTAYI- HERKES İÇİN SPOR VE SPOR TURİZMİ KONGRESİ, ANTALYA- 2009
MATRAK ÇALIŞTAYI, KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ-2010
MATRAK ÇALIŞTAYI, KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ-2011
MATRAK ÇALIŞTAYI, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ-2012
MATRAK ÇALIŞTAYI, GAZİ ÜNİVERSİTESİ 2012
MATRAK AVRUPA GENÇLİK ÇALIŞTAYINDA- KÖLN/ALMANYA-2012
Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Avrupa Gençlik Çalıştayı tamamlandı. Türkiye’nin Avrupa topraklarında yaptığı ilk Gençlik Çalıştayı olarak tarihe geçen toplantının açılışı konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yaptı.
Köln Maritim Hotel’de düzenlenen Avrupa Gençlik Çalıştayı’na; Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı’nın yanı sıra Almanya, Belçika, Fransa, Danimarka, İngiltere ve Hollanda’da yaşayan Türkiye kökenli gençler katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’da düşen helikopterde 12 Türk askerin şehit olması nedeniyle programında değişiklik yapmak zorunda kalarak Avrupa Gençlik Çalıştayı’na katılamadı. Başbakan Erdoğan Avrupa’daki Türk gençlerine yazılı mesaj gönderdi.
Başbakan Erdoğan yazılı mesajında ”Doğduğunuz, büyüdüğünüz, havasını soluduğunuz bu ülkelerde, birinci sınıf insan olarak yaşamak sizlerin ananızın ak sütü gibi helaldir” ifadesini kullandı.
Almanya’da Türk gençleriyle bir araya gelmek, kucaklaşmak, hasret gidermek ve hasbihal etmek niyetinde olduğunu, ancak Afganistan’da meydana gelen elim olay nedeniyle programını değiştirmek zorunda kaldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı:
”Bu elim hadise sebebiyle bugünkü programda bir araya gelememiş olsak da gönüllerimizin, kalplerimizin, hissiyatımızın daima bir olduğunu, bütün olduğunu biliyoruz. Siz kıymetli gençlerimizden en önemli beklentim, bir büyük devletin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, tarihe yön vermiş büyük bir medeniyetin, bilime, sanata, kültüre çok büyük katkılar yapmış şanlı bir geçmişin evlatları olduğunuzu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamanızdır.”
“Başınız öne eğilmesin”
Bakan Kılıç: Asimile olmayın, entegre olun
Avrupa Gençlik Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Avrupa’daki Türk gençlerinden yaşadıkları topluma uyum sağlarken, kendi tarih ve kültürlerini de unutmamalarını istedi.
Bakan Kılıç, “Kendi dil, kültür ve tarihinizi unutmadan yaşadığınız ülkenin dilini, kültürünü ve tarihini öğrenin. Asimilasyon yok, uyum var. Yani kültürümüzden, tarihimizden, değerlerimizden, dinimizden, inancımızdan hiçbir şekilde taviz vermemiz söz konusu değil” dedi.
Avrupa kıtasına yayılmış Türk gençlerine özgüvenlerini kaybetmemeleri tavsiyesinde bulunan Bakan Kılıç, “Kendinize, tarihinize, değerlerinize, ailelerinize, sizi ayakta tutan medeniyete, kültür birikimine güvenin. Asla komplekse kapılmayın, asla boyun eğmeyin, baş eğmeyin. Baş eğmenizi gerektirecek hiçbir kabahatiniz olmadı. Ne dün, ne bugün, ne geçmişte ne gelecekte” ifadelerini kullandı.
Bakan Kılıç’ın konuşmasından sonra Matrak sunumu ve gösterisi yapmak üzere Matrak sporu Kurucusu Matrak Baş Antrenörü Matrakçı Efkan Çalış ve Öğrencisi I. Kademe Yard. Antrenör Atakan Çakmak sahneye davet edildi.
Matrakçı Efkan Çalış Matrak sporu tarihi, oyun düzeni, aletleri ve Matrak alt branşları olan Matrak Kalkan, Kılıç Kalkan, Tomak ve Cenk Oyunu ( Muşt Zen, Leked Kup, Kıran Kıran Güreş) hakkında bilgiler verdi.
“Ülkeler kılıçla fetih edilir, kalemle yönetilir” alıntısı ile sözlerine devam eden Çalış Türk kültürünün spor alınında en büyük zenginliklerinden olan Matrak’ın tüm dünyada yapılması için gayret gösterdiklerini söyledi. Türkiyenin dışa açılan pencersi spor alanında Matrak sporuna yer veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç beyefendiye teşekkür etti.
Matrak kalkan, Kılıç kalkan, Tomak ve Cenk Oyunu gösterileri Bakan Suat Kılıç beyefendi ve izleyicilerden takdir ve büyük alkış aldı.