Teknolojik gelişim insanlığa fayda sağlamasına rağmen diğer taraftanda insanlık için yeni sorunlarıda beraberinde getirmektedir. Böylece Teknolojinin her geçen gün arttığı dünyamızda insanların bir birine olan ihtiyacı azalmaktadır. İnsanların bir birine olan ihtiyacının azalması ile saygı kurallarıda hiçe sayılmaktadır. Trafikte veya alışveriş merkezinde insanlar tahammülsüz hareket etmekte bencilce davranışlar sergilemekte ve tüm bunların sonunda hiç istenmeyen fiziksel saldırılar ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan dengesiz gelir dağılımı da insanların bir birine olan saygısını azaltmakta dolayısıyla çalışmadan kazanmanın yollarını kendine ilke edinen kişi veya topluluklar sosyal düzeni bozmaktadır. Özellikle büyük şehirde yaşanan gasp ve darp amaçlı saldırılarda bir çok çocuk, genç, kadın, erkek , öğrenci, öğretmen, emniyet ve silahlı kuvvetlere mensup kişiler zarar görmektedir. Saldırıların bertaraf edilmesi kişilerin kendilerini koruyacak teknik , taktik ve stratejik bilgiye vakıf olmalarından geçmektedir.
Bu amaca yönelik oluşturduğumuz HIS Herkes İçin Savunma eğitiminde; Fiziksel bir mücadeleye girildiğinde , saldırganın size zarar vermek istediği durumlarda hayatta kalmak, saldırıları yara almadan def etmek ve saldırganı etkisiz hale getirmek hedeflenir. Yakın savunma eğitimde saldırgana vurmadan etkisiz hale getirmenin ve kademeli güç kullanmanın tüm incelikleri öğretilir.
Bu programda katılımcılara fiziksel mücadeleye girmeden olayları çözümleme yolları. Fiziksel mücadele öncesi ve sonrası insan davranışları ile ilgili temel bilgiler verilir.Katılımcıya kişisel egosunu tatmin etmesi maksatlı eğitim verilmez. Saldırganın fizksel saldırısına karşı kontrollü ve kademeli uygulanan teknik bilgiler öğretilir. Bu sayede saldırgan size zarar vermek istese dahi ölçüyü kaçırmadan kademeli olarak TEKNİK-TAKTİK-STRATEJİ uygulamaları ile saldırgan etkisiz hale getirilir. Cenk Sanatı temel ilkeleri olan Cesaret, Erdem, Nitelik ve Kültür çalışmaları ile toplum içinde uyumlu çevresine saygılı yapıcı ve sağlam karakterli insanlar yetiştirmek hedeflenir.
Fiziksel kuvvet ile işlerini çözmek isteyen bir veya birden çok saldırganın TUTUŞ , İTİŞ , YUMRUK , TEKME , SOPA , BIÇAK VB. ZARAR VERMEK İÇİN KULLANACAĞI HER TÜRLÜ EŞYA veya SİLAHLA (ateşsiz silahlar) yaptığı / yaptıkları saldırılara vuruşlu yani el ayak tekniklerinin kullanımı ile cevap verme yeteneği geliştirilirken aynı türden saldırılara , vuruş yapmadan eklem yerlerine bilek , dirsek , omuz vb. yapılan basılarla kontrol altına alma doğaçlama yeteneği geliştirilir. Bu eğitim yapısı içinde katılımcıya ister saldırının nispi oranında darbe ister hiç bir darbe vurmaksızın saldırganı etkisiz hale getirmenin doğaçlama yeteneği kazandırılır.
HIS gereksiz güç kullanımına karşı, insan nefsini ve intikam alma duygularını bastırıcı bir yapıda eğitim verir. Fizksel mücadelede aşırılığın zararları hakkında bilgiler verilir. Bu eğitim kötü yaratılışlı kişilere öğretilmez. Yakın savunma eğitimine başlamak isteyen kişiye ne maksatla bu sanatı öğrenmek istediği sorulur. Başkalarına zarar vermek maksatlı eğitim almak isteyenler geri çevrilir. Gözden kaçan bir durum olduğu takdirde eğitimin süreci içinde kişinin davranışları kontrol edilir. Nefsi müdafa haricinde başkalarına zarar vermek maksatlı olanlar tespit edilerek uzaklaştırılır.
15 yaş ve üzeri kişilere yönelik bir eğitim programıdır. Teknik taktik ve Stratejik eğitim yapısı ile kişinin kısa sürede kendini savunabilmesine yönelik eğitim verilir. Ayrıca bu program Silahlı Kuvvetleri , Emniyet ve Özel Güvenlik Teşkilatı ile Görevli Personelin, mesleki alanda kullanabilmesine yönelik eğitim programını da içerir.
HIS eğitim programı genelde orta yaş üzeri kişiler, kendini koruma ihtiyacı duyan kişiler ve küçük fiziksel rahatsızlıkları olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. HIS eğitiminin yarışması yoktur. Diğer taraftan bu eğitim alanlar Matrak ve Tomak eğitimlerine katılarak Matrak oyunu ve Tomak oyununda yarışmacı olabilirler.
Matrak eğitimleri ve yarışmalarında kullanılan Matrak, Kalkan, Tomak, Miğfer Aba ( Sporcu ve antrenör kıyafetleri ) Dizçek, Kolçak, Zırh, tahta Kılıç gibi tüm malzemeler Efkan ÇALIŞ tarafından bulunmuş ve Matrak sporunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Matrakçı Efkan ÇALIŞ